ChatGPT

Hvad med

ChatGPT?

Kort fortalt må eleverne for vores skyld gerne benytte sig af ChatGPT, men…

Generativ AI kan hjælpe eleverne, men ikke løse deres opgave

Vi kan ikke tale opgaveløsning og elever uden at tage stilling til generativ AI som ChatGPT, CoPilot og Google Gemini. Virksomhederne har i høj grad taget den kunstige intelligens til sig, og udnytter den arbejdskraft, som modellen yder. Klædes eleverne på til at bruge ChatGPT, er de allerede et skridt længere fremme i jobkøen, når de skal søge elevpladser.

Brugen af ChatGPT er flersidet.

  1. Dels er der den hjælp, som ChatGPT kan give eleverne i form af idégenerering, forslag til medieplanlægning, sparring og hvad de ellers kan finde på at prompte chatten med.
  2. Dels er der den kompetence det kræver at bruge ChatGPT og få de svar ud af den, som man efterspørger.
  3. Dels er der elevernes kritiske stillingtagen til de resultater, som ChatGPT leverer
  4. Og dels er der aspektet i, om eleverne selv skriver deres opgave, eller om det er en opgave, der er produceret af ChatGPT

Ad 1) I konkurrencen ser vi ikke noget problem i, at eleverne har fået sparring eller udviklingshjælp fra ChatGPT. Der skal blot være en gennemsigtighed i det. Derfor vil vi gerne have prompten og det originale svar fra ChatGPT med som bilag, hvis eleverne vælger at bruge værktøjet. Det vil hverken trække op eller ned, hvis eleverne benytter sig af ChatGPT. Forslaget vil blive vurderet ud fra følgende skema, hvor de tre højest vægtende faktorer er hvorvidt forslaget er realistisk, implementerbart og om det skaber værdi for Nøddebazaren.

 

Ad 2) For at få kvalificerede svar ud af ChatGPT, kræver det, at de input (prompts) der bliver givet også er af en vis kvalitet. Det er derfor ikke nødvendigvis givet, at eleverne får noget brugbart ud af ChatGPT. Der findes mange steder, hvor du kan lære eleverne om at prompte bl.a. hos Videncenter for Digital Handels lynkursus i ChatGPT.

 

Ad 3) ChatGPT er ikke altid en troværdig kilde. Diskuter altid med eleverne inden de tager ChatGPT i brug, at de skal være kildekritiske som med alt anden information. Det kan forekomme, at det kun er delvist rigtige svar den giver, eller i værste fald opdigter et svar, der lyder plausibelt. Vi anbefaler at tage udgangspunkt i beslutningstræet fra CIU, om hvorvidt det er en god idé eller ej at benytte ChatGPT.

 

Ad 4) Vi opfordrer selvfølgelig ikke eleverne til at få ChatGPT til at skrive opgaven for dem, da hele Erhvervsområdet bygger op til, at eleven bl.a. skal lære at skrive en rapport. Eleverne kan heller ikke løse opgaven udelukkende med ChatGPT, da det kræver, at de kobler deres teori med praksis, og skaber et konkret løsningsforslag.

Vil du selv blive klogere på ChatGPT og AI?

Der findes mange muligheder for at gøre sig klogere på området. Både webinarer, TV-udsendelser og meget mere. Vil du have viden filtreret til din målgruppe som elever eller underviser, anbefaler vi dig, at du tager et kig på følgende 3 tilbud:

    • Videncenter for Digital Handel tilbyder, at komme ud til din skole og holde oplæg om kunstig intelligens for elever, hvis der er flere klasser samlet. Læs mere om konceptet her: Book besøg
    • Videncenter for Digital Handels samlede indhold og aktiviteter om kunstig intelligens finder du her: Digital Handel X AI
    • CIU (Center for IT i undervisningen) har også mange gode tilbud og forklaringer liggende på deres side. Det er også muligt at booke CIU til at holde oplæg: CIU X AI